65 sen

Jumaat, 20 April 2012

1753H
"Kak, tiket pegi KL skrg ade?"
"Ade. Rm 31.20. Adik tunggu kat depan tu ye. bas A-Class warna merah. Ni no plate die. Kejap lagi bas sampai." die punye cakap mcm lg 5 min bas nak sampai.
"Kalau saya nak pegi kedai kejap sempat tak kak?"
"Kedai mana? dekat-dekat sini sempat kot." yela tu, bas dah nak sampai. gua tak saba nak balik.
"Okey kak, terime kasih."
dengan sepantas kilat, gua beli stok makanan yang dirasakan perlu.


1803H
duduk dekat bench.
Ade sorang mamat cine ni lalu.
Rambut die dye kaler blonde.
Muke mcm L (Myungsoo) Infinite.
Sumpah same gua cakap sama lu. 
Usha, punye usha playlist ni main lagu Fantastic Baby - Big Bang.
Memang Fantastic Baby sambil tengok doppelganger L.


1830H
Memang seronok tengok doppelganger L.
Tapi gua nak balik.
Apesal bas tak sampai lagi?
Gua pegi jumpe akak tu.
"Ye dik, kejap lagi bas sampai"


1847H
Tunggu punya tunggu baru la bas sampai.
Kalau ikut calculation trip 2250H baru sampai KL.
Gua naik bas.
Seronok sebab bas mewah.
Seat dia okay, luas pun luas.


0800H
Bertolak dari kawasan rehat Air Hitam.
Baru gua perasan, yang bas ni lembap!
Nampak je mewah, tapi bergerak seperti siput.
Cis, kalau macam ni, pukul berapa gua nak sampai KL?
Train last 2300H.


2310H
Sampai TBS.
Gua tak fikir ape, rushing pegi kejar train.
mintak-mintak la ade lagi train.
Time nak beli tiket gua tengok kaunter dah tutup.
Mesin tiket bukak lagi. 
Ahh masih ada peluang lagi.
Harga tiket dari TBS - Masjid Jamek = RM 1.70
Gua bukak dompet, nampak ade duet kertas RM 50 sekeping, RM 10 sekeping dan RM 1 sekeping.
Ahh sudah!
Nak pegi pecah duet kaunter dah tutup.
Gua raba kocek.
Yes ade syiling!
Gua keluarkan, kira berapa semua.
Total ada 65 sen.
Gua ulang: 65 sen.
Mane nak cekau lagi 5 sen?
aiseh!
sebelah ni mat salleh.
takkan la die ade syiling.
damn.
kalau train datang kang macam mana?
Tetibe, bro kaunter yg hensem datang, tolong setelkan masalah mat salleh tu.
Gua tak perasan pun mat salleh tu ade masalah sbb gua sibuk fikir mane nak cekau lagi 5 sen.
Lepas bro hensem tu setelkan masalah mat salleh tu, die tnye gua.
"Ok tak?"
Gua dengan muka toya + kelam kabut jawab "tak, tak cukup lagi 5 sen."
Lepastu die raba kocek die, terus masukkan 10 sen dalam mesin tu.
Dengan rushingnya, gua berterima kasih dengan bro tu.
Lepastu gua blah cecepat, sbb malu + nak kejar last train.




Konklusi: bukan dalam filem sahaja duit tetibe tak cukup lg 5 sen utk kejar last train. Lepastu tetibe ade penyelamat yg hensem tolong bayarkan 10 sen utk beli tiket last train tu. Di dalam realiti pun boleh berlaku.

0 Response to "65 sen"

Post a Comment